Historiek


Het kunstenaarscollectief Creative Factory werd, in 1978, door Cyriel Van den Heuvel, Marc Vandendriessche en Jean-Paul Govaerts opgericht. Het idee, om met een collectief te starten, groeide uit de behoefte om zich als beeldend kunstenaars te verenigen en een artistieke loopbaan, zelfstandig en in groep, uit te bouwen.


Fotomontage 3 pasfoto's

Compilatie van 3 pasfoto's.
Marc Vandendriessche 1982


In 1984 transformeerde het kunstenaarscollectief in een Vereniging zonder Winstoogmerk. De structuur en organisatie van de groep werd professioneler en de gemeenschappelijke activiteiten, in de vorm van performances, talrijker. De noodzaak om een gemeenschappelijke atelierruimte te vinden werd dan ook steeds groter.


De vereniging vond in 1986 onderdak op de bovenste verdieping van een voormalig confectieatelier, nu het Museum van de Speelkaart, te Turnhout en stelde het atelier, in de loop van dat jaar, ook open voor andere kunstenaars. Naast Cyriel Van den Heuvel, Marc Vandendriessche en Jean-Paul Govaerts vonden ook Rik Hens, Tjen Meylemans, Bart Levandesi, Dirk Boes, Willy Peeters en de bluesband Full House hun weg naar het atelier.


In het atelier wordt er in de eerste plaats individueel gewerkt maar naast de confrontaties tussen stijlen en disciplines worden er ook ideeën uitgewisseld en ontstaan er onvermijdelijk, artistieke discussies. Deze kruisbestuivingen die vaak resulteren in diverse samenwerkingsprojecten tussen de verschillende kunstenaars betekenen ontegensprekelijk, zowel voor de individuele kunstenaars als voor het project, een toegevoegde waarde.


In 1987 werd in het atelier een galerijruimte gecreëerd waar de kunstenaars, werkzaam in het atelier, hun werk in een neutrale ruimte kunnen bekijken, evalueren en ter discussie te stellen. Al snel kwam er, vanwege het ontbreken van dergelijke infrastructuur in Turnhout, de vraag om de galerie open te stellen voor derden. Onze open en budgetvriendelijke galerie, de op één na grootste en meest flexibele in de Turnhoutse regio, is een enorm succes gezien de lange lijst tentoonstellingen, happenings en performances die er sindsdien plaatsvonden.


De bezetting van het atelier kende door de jaren heen een gezond verloop. Uit de groep, van 1986, is enkel Cyriel Van den Heuvel nog actief in het atelier. De resterende ruimtes zijn momenteel ingenomen door schilders zoals Hannelore Van Even, Erik Dickens, Luc Vervecken, Karin De Backker en Tiny Bax, aquareliste Lieve Moyart, beeldenkunstenaar Paul Van Hees en muzikant Peter Maene.