Biografie


Opleiding:

Atelier tekenen o.l.v. Mia Baudot, Stedelijke Academie, Turnhout
Atelier keramiek o.l.v. Walter De Wolf, Stedelijke Academie, Turnhout
Atelier schilderkunst o.l.v. Philip Van Kerkhoven, Stedelijke Academie, Turnhout


Luc Vervecken is gepassioneerd door het schilderen zelf. Zijn quasi onnavolgbare stroom aan indrukken die hij krijgt, worden vastgelegd op enveloppen of ander voorhanden papier en verwerkt ze vervolgens tijdens het schilderen zelf. Hij is misschien op het eerste zicht geen realist, maar schijn kan bedriegen. Ogenschijnlijk banale voorwerpen als een schaar worden door een bepaalde verwrongenheid en losse schilderstijl juist zo concreet mogelijk.Een veelvuldig oversteken van een kruispunt gaf zo’n verpletterende indruk dat na veelvuldig schetsen (in de auto tijdens het rijden) een hele reeks schilderijen ontstond met telkens hetzelfde landschap. Vanaf toen primeerde het schilderen an sich pas echt op het onderwerp. Zijn schilderijen onderscheiden zich van elkaar door zeer uiteenlopende penseelstreken, soort verf, soort doek/paneel of andere dragers. Toch kan je tendensen of reeksen herkennen in zijn werk.


Zo herhaalt de schilder immers ook vaak hetzelfde onderwerp in reeksen, al resulteert dit toch een verscheidenheid als je al z’n werken aanschouwt. Degradés en tegenlicht zijn dan weer wel terugkomende elementen, misschien wel de ‘penseelstreek’ van de schilder. Betreed je zijn atelier trap je soms op schijnbaar achteloos achtergelaten vodden maar dan wordt je er wel eens op gewezen dat je op een werk in uitvoering staat…Doe je deuren op slot en verberg je kartonnen dozen…voordat hij er op schildert en ze verkoopt per gewicht….


Dit zegt hij er zelf over: “Het beeldend aspect blijft zeer belangrijk in mijn werk, maar is redelijk ondergeschikt aan het 'diepzielduiken' tijdens het creëren. Het is dan ook heerlijk als een schilderij een Ctrl-Alt-Del evenaart, maar ondertussen heimelijk de synthese is van alles wat er aan voorafging. Ik voel niet echt de nood om er meer uitleg aan te geven, al heb ik die zeker wel, men moet het maar vragen en voor de rest zijn de schilderijen volgens mij open genoeg om er je eigen interpretatie aan te geven."


Momenteel werkt hij aan’ De Herbossing’. Hier laat hij zijn schildersnatuur volledig doorkomen bij het overschilderen van oude werken.
Contact:

Luc Vervecken
luc.vervecken@hotmail.com

FaceBook icon Luce Vee