Biografie


Opleiding:

Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten, Antwerpen


Paul Van Hees heeft de volgende uitspraak van Rodin tot de zijne gemaakt: ‘Ik werk niet naar de natuur, ik werk als de natuur’.


Van Hees is vooral bekend om zijn assemblages en collages. Hij is gefascineerd door het waardeloos verklaard materiaal. Sinds enkele jaren bouwt hij aan een wel erg bijzondere tijdlijn. Bits en bytes op een computerscherm zijn niet aan hem besteed. Zijn favoriete drager is een... worstenbroodzak. Handiger dan een bierkaartje of een notitieboekje. Steviger ook.


Elke zondag koopt Paul Van Hees een worstenbrood. In zijn stamcafé laat hij dat opwarmen en op de papieren zak neemt hij notities, tekent hij droedels of gedetailleerd uitgewerkte scènes of figuren. Zwart en rood domineren. Dit hoogst persoonlijke logboek geeft zijn geheimen maar mondjesmaat prijs. Van op afstand lijkt het op een patchwork van levende dooraderde huid. Wie naderbij komt, ontdekt een geheimzinnig cadavre exquis van op zichzelf staande notities en tekeningen die soms wel en soms niet met elkaar praten. De toeschouwer die de codes van zijn kunstwerken kraakt, ontdekt ook gulle humor en soms bijtende satire.


Recyclage en hergebruik blijven sleutelwoorden in het oeuvre van Van Hees. In elk voorwerp – ja zelfs in een worstenbroodzak – schuilt een andere dimensie, een andere vorm.


Het werk van Paul Van Hees past in een mooie, te koesteren, Vlaamse traditie van intieme vertellers. Zijn visitekaartjes omschrijven zijn verschillende “ego’s”: Déformateur professionnel, Artiste Mécontemporain, Woordenaar, Artiztiek éénmansorkest, Bouffailleur, Duchampollion, Literare Wetenschepper, Piédestalificateur Extraordinaire, …


Contact:

Paul Van Hees
0475 15 87 17