Biografie


Opleiding:

Autodidact


Peter Maene werd al zeer jong door de muziekmicrobe gebeten. Als kleuter sliep hij naast de werkplaats van zijn vader die, als beginnend garagist, dagelijks doorwerkte tot in de late uurtjes. Elke avond werd hij in slaap “gespeeld” worden door radiopiraat Veronica. De hippe muziek van de sixties heeft dan ook zijn verdere leven bepaald.


Dankzij een muzikale onderwijzer ontdekte Peter dat popmuziek maken en liedjes schrijven niet enkel iets was voor mensen uit Engeland, Amerika of Den Haag!
De logische stap naar de Turnhoutse muziekacademie bracht jammer genoeg niet het gewenste resultaat. Het werd hem daar vlug duidelijk dat er niet echt plaats was voor mensen die luide “Beatlemuziek” verkozen boven aria’s en symfonieën.


Later, in de humaniora, smeedde hij al snel plannen om een bandje op te richten. Aan kandidaat-gitaristen, drummers en zangers geen gebrek. Bassisten daarentegen bleken onvindbaar te zijn en zo werd van de nood een deugd gemaakt. Een nieuw studietracé aan de Turnhoutse muziekacademie bracht geen soelaas. Een alternatief vond Peter bij de Turnhoutse muziekhandelaar,Tom Van Sas. Die kon een leerboek voor de elektrische basgitaar leveren. Peter zijn eigengereide muzikale loopbaan kon eindelijk van start gaan.


Peter debuteerde op de plaatselijke poppodia als leadzanger-bassist van de groep “Last Hope” Legendarisch is nog steeds het concert, in 1981, naar aanleiding van de “laatste 100-dagen”. De band mocht een festivalletje op de Turnhoutse Grote markt afsluiten. De toeloop was veel groter dan verwacht en toen het jeugdige volkje wat al te enthousiast reageerde, besloten de toenmalige autoriteiten, onder leiding van de dienstdoende politiecommissaris, het feest voortijdig af te breken. Omdat er, na een eerste sommatie, geen gevolg werd gegeven en de toestand begon te escaleren, trok de politie de hoofdstekker uit. Dat was echter niet naar de zin van het jeugdige volkje. Onder grote druk van de fans en om relletjes te vermijden, mocht de band alsnog de avond muzikaal afsluiten.


Peter Maene maakte, in de daaropvolgende jaren, deel uit van verschillende populaire Turnhoutse bands. Met “Other Voices”, een new-wave-punkrock band schopte hij het tot in de toenmalig befaamde “Manhattan” in Leuven en belandde, via de nodige connecties, in de betere Belgische opnamestudio’s.


Begin jaren 90 richtte Peter Maene een nieuwe band op die, na enkele personeelswissels en naamsveranderingen, uiteindelijk door het leven zou gaan als StickS ‘N’ StoneS’. Wanneer in het najaar van 1993 zanger Tom(naso) Ooghe de band vervoegt, begint een ware successtory. StickS ‘N’ StoneS’ kaapt de zilveren medaille weg in de finale van Humo’s Rock Rally ’94 en begint aan een veroveringstocht door de Benelux en Duitsland. De combinatie met de gewone “day-time job” werd moeilijk en Peter werd, samen met zijn toenmalige collega’s, full-time muzikant.


Tegelijkertijd begon hij op vraag van verschillende Culturele Centra basworkshops te organiseren. Peter was zelf intens op zoek geweest naar bijscholing en de nood aan een specifieke opleiding voor aspirant-basgitaristen kende hij maar al te goed. Hij geeft nog steeds workshops. In Turnhout kan je hem regelmatig vinden in het plaatselijk jeugdcentrum “de Wollewei”.


In april 2000, bij de start van een StickS ‘N’ StoneS tournee, sloeg het noodlot toe. Een zware val bij het betreden van het podium bracht Peter, met een zeer gecompliceerde elleboogbreuk, op de operatietafel.


2 jaar lang kon Peter slechts sporadisch zijn basgitaren bespelen. Tussen de vele operaties door begon hij zich echter te bekwamen in de geluids- en opnametechniek. Dat leidde tot het aanschaffen van een mobiele studio. Als thuisbasis vond Peter een plaats in de Creative Factory. Een waar epicentrum van Turnhoutse creativiteit.


Peter begon met het registreren van demo’s van jonge bands. Al vlug werd hij in binnen- en buitenland, gevraagd om het meer serieuze werk te gaan begeleiden. In 2007 werkte hij voor het eerst een volledige productie af in de Creative Factory. Met “Ode to Our Children” van The Jarvis band werd een vinylalbum afgeleverd.


Voor 2008 staat er een project met Christiano Mattei, een virtuoos Italiaanse gitarist op het programma en in het voorjaar van 2009 hoopt Peter een soloalbum uit te brengen.


Contact:

Peter Maene
0475 56 43 68
peter.maene@telenet.be
http://www.myspace.com/thejarvisbandbe
info@creative-factory.be